15 -17 augusti åkte 30 medlemmar i Sällskapet Kumla Trädgårdsamatörer till Dalarna.

Vi startade redan 06.45 från Hallsberg och for via Kumla och Örebro till vårt första stopp som var Disponentvillan och parken i Grängesberg. Vi fick en mycket trevlig informationsstund och god fmfika. Resan fortsatte till Insjön med buffélunch och besök hos de båda entusiastiska och trädgårdsintresserade herrarna Conny och Bert. Hos Conny fick vi bl a se en fantastik liljeodling och hos Bert kollade vi in den kinesiska avdelningen och byggnation av olika projekt i trädgården

Efter ett kort stopp för inköp i Leksands knäckebrödsfabrik fick vi en guidad visning hos Jobs handtryck. Än idag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Konstnärernas mönster står fortfarande i centrum tillsammans med ambitionen att återge dem på allra bästa sätt - tryckning efter tryckning, år efter år. Vilket hantverk! Inte underligt att priserna ligger på 1200-1700 kr metern!

Än var inte fredagen slut utan vi besökte ytterligare en privat trädgård i Söderås med fika innan vi var framme för middag och övernattning på Gärdebyns hotell, Rättvik.


Lördagen startade vi med frukostbuffé och därefter avresa till Carl Larsson-gården i Sundborn med guidad visning. Många besökte också utställningen om Karin Larsson i Kvarnen. Varje år träffas Carl och Karins ättlingar på Lilla Hyttnäs och det var intressant att ”tjuvlyssna” till två av dessa när de kommenterade personer och händelser i en film som visades på utställningen.

Vi tittade på Karins återskapade trädgård 
och besökte granngården Stora Hyttnäs underbara trädgård med många ovanliga växter bla det 300-åriga Gubbäppelträdet


Vår resa gick vidare till Bergsmansgården Gamla Staberg, som ingår i Världsarvet Falun och Kopparbergslagen. Detta är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen.
Hela gårdsanläggningen med den restaurerade barockträdgården ger en bra bild av hur en förmögen bergsman levde på 1600-1700-talet, Falu Gruvas storhetstid.
Här finns också några av landets äldsta kvarvarande äppelträd och Staberg ingår i bevarandearbetet av äldre fruktsorter och är ett klonarkiv och samarbetar tex även med Julita i detta arbete.

Vi åt en god lunchbuffé på restaurangen och resan gick vidare med ett besök i ytterligare en privat trädgård. Ojoj vilka entusiaster vi har mött!!
Tillbaka i Rättvik åt vi (igen) innan vi somnade gott efter en dag fylld av intryck och upplevelser.


Söndagen startade tidigt med frukost och vi satte oss i bussen för resa hemåt. Första stoppet gjordes i Tällberg hos Millamollis, där ägaren berättade att hon höll på med trädgårdsdesign och hade utökat sin verksamhet med växter, hantverk, kläder mm.  Vi blev kvar länge och bussen fylldes med en hel del inköp.

Nästa stopp var besök med guidning på Axel Munthes Hildasholm i Leksand. Nu fick vi en riktig regnskur så det blev inte så mycket vandring runt i trädgården. Efter lunch på Moskogen gjorde vi vårt sista stopp vid Bäsna trädgård och bussen blev nu ännu mer välfylld med diverse inköp.

Det var en mycket trevlig resa med många stopp med mycket att se och uppleva, både trädgårdar och kultur och inte minst kaffe och god mat.
Vi säger ett stort tack till Monica och Ann-Marie som höll i trådarna och som, tillsammans med Vickan och Tore, hade satt ihop detta trevliga program.
Busschauffören Morgan rattade sin buss med oss glada resenärer med elegans.
Vid avslutningen på Moskogen delade Monica ut priser för trevliga tävlingar som ordnats under bussresan.