RESEBERÄTTELS FRÅN SKÅNERESAN AUGUSTI 2010 AV MARGARETA ENGVALL

Fredagen den 20 augusti 2010 avreste 37 glada och förväntansfulla trädgårdsamatörer från Kumla busstation i arla morgonstund. I den skaran inräknades även vår duktige busschaufför, Stefan Grahn, som lugnt och säkert förde oss till alla planerade stopp och hem igen.

Efter en kort frukostrast vid Brahehus for vi vidare mot Skåne. Vid Vittsjö gjorde vi halt för dragning i lotteri och utlottning av fina vinster i form av växter och böcker. Där avnjöt vi också en mycket god lunch på värdshuset Furuliden.

Redan kl. 14.00 kom vi fram till en av resans höjdpunkter, Mandelmanns trädgårdar i Rörum. Vi välkomnades av herr och fru Mandelmann och fick höra berättas om deras ekologiska odlingar och gick även en guidad tur i trädgården med paret. Tiden flög fram under denna mycket personliga guidning, då vi fick ta del av mångfalden i trädgården. Vi träffade bl.a. ”fru Linderöd”, den präktiga, fläckiga grisen, som bökade i all sköns ro i sin egen lilla del av trädgården. Där fanns fyra egenhändigt tillverkade hönshus på hjul med nöjda innevånare. Som final på besöket inmundigades de mest fantastiska rabarber-/marängbakelser i ett av de stora växthusen. För oss som följt tidigare TV-sändningar från Mandelmanns var det många igenkända vyer, bl a den stora rundeln framför huset där den öppna ytan täcktes av fårull (överskott från fårskötseln). Mandelmann berättade att ullen ger ett kvävetillskott, precis som gräsklipp, så mispeln i mitten fick mörkgröna blad. Vi fick också tillfälle att handla grönsaker m.m. i den lilla gårdsbutiken samt växter i Anders Kjellsons växthus i anslutning till Mandelmanns. Anders’ specialitet var att odla ätliga växter. 

Färden gick nu vidare till Simrishamn och ett kort besök på Apotekarns Trädgård med sin medelhavsinspirerade miljö. Vi inkvarterades på hotell Svea för natten. God mat igen och en ljummen kväll i Simrishamn. Det ryktades att några t o m tog ett dopp i havet.

Lördagens stora begivenhet var besöket på Åbergs plantskola utanför Ystad. Trädgårdsmästare Lena Drameus-Åberg mötte oss och gav oss en inledande orientering om anläggningen, som nu drivs av fjärde generationen Åbergare, ett rättframt, reko och hyvens släkte. Femte och sjätte generationerna Åbergare fostras redan i samma anda. Man odlar på gammalt sätt utan stråförkortningsmedel eller andra genvägar och med mycket hantverk. Plantorna blir tuffa och härdiga. Även här gavs vi tillfälle att handla och ströva fritt i den stora anläggningen. Slutligen serverades vi en god lunch med många gröna, nyskördade inslag från odlingarna.

Nästa punkt på programmet var besök på Björkhaga plantskola, som odlar buskar och träd från frö alternativt sticklingar. Vi fick en rundtur i plantskolan av dess ägare. Han visade bl.a. små plantor till ”smällebär” som de kallades på skånska, dvs snöbär. Vi fick även se specialmaskiner som användes i vissa fall bara några enstaka dagar per år. Utanför kontoret beundrade vi en lustigt formklippt järnek. Även här kunde vi göra förmånliga inköp av förekommande buskar etc. Eftersom vi hade släpkärra efter bussen kunde vi handla växter av hjärtans lust.

Ännu ett intressant besök denna dag var det i Alnarpsparken med dess perenn- och annuellsortiment. Fortfarande kunde vi här glädjas åt vackra sommarblommor i mångfald. Dahliorna var särskilt praktfulla. Purpurkål, rödbetor stora som barnhuvuden, vackra gräs och blålila hibiscus var andra inslag i parken. Ett frodigt woodland, där en skir körsbärsbenved silade ljuset tillhörde också det njutbara.

Efter incheckning på hotell Kärnan i centrala Helsingborg var det så dags för en superb, trerätters middag ombord på färjan Aurora, som vi turade med fram och tillbaka till Helsingör. Somliga var i Danmark två gånger under kvällen, andra tre.

Efter frukost på söndagen styrde vi färden mot Norrvikens Trädgårdar. På vägen dit gjorde vi emellertid ett stopp hos Bohus perenner och växter, som var specialiserade på hoyor, funkior och dagliljor. Där fanns även en del rara pelargoner. Här råkade vi ut för resans första och enda regn. Väl framme vid Norrvikens Trädgårdar fick vi njuta av de fantasifulla trädgårdsmästarelevernas rabatter, mästarrabatter, den japanska trädgården och egna strövtåg i parken. Hortensiorna stod i sitt vackraste flor. 

Mycket belåtna efter tre dagars intensiva trädgårdsupplevelser färdades vi genom Småland och Östergötland. Vi hade det skönt i bussen med trevliga tidsfördriv i form av rebusar och ytterligare ett lotteri. 

Vi tackar Mikael Magnusson för hans hundraprocentiga engagemang och gedigna planeringsarbete inför resan. Allt klaffade perfekt. Även Stefan Grahn är värd en eloge för sin skickliga körning.

Margareta Engvall

Ett stort tack till Margareta Engvall som här delar med sig av sina bilder.